Verdovende middelen / Drugs

Naast legale drugs zoals alcohol en cafeïne stelt de Belgische strafwet strafbaar het bezit, gebruik, productie in- en uitvoer en handel in illegale drugs.

De wet op de verdovende middelen van 1930 en de uitvoeringsbesluiten bepaalt zeer precies welke producten onder de strafwet vallen.

Verboden zijn o.m. cannabis, hasj, XTC, speed, GHB, cocaïne, heroïne, e.a. … Het onderscheid tussen hard- en softdrugs vinden we niet terug in de wet.

Hennepteelt of cannabisplantages zijn verboden, ook al betreft het een beperkt aantal planten. Na de ontmanteling van een cannabisplantage volgt er vaak een periode van voorlopige hechtenis voor de daders. Voertuigen die betrokken zijn bij de plantage en het aangetroffen geld worden in beslag genomen door de politie.

Buitenlanders, vaak Nederlanders, betrokken bij een hennepkwekerij komen vaak pas vrij uit de gevangenis na betaling van een borgsom.

Growshops zijn verboden. Handelszaken die een assortiment van producten aanbieden hoofdzakelijk bestemd voor de productie van cannabis zijn verboden en kunnen door de politie worden opgedoekt.

De wet werd in Nederland in maart 2015 verstrengd en in België reeds een jaar voordien.

Vermogensvoordeel

De politiediensten maken een schatting van de opbrengst van de oogsten en de rechtbank veroordeelt de daders tot betaling van het vermogensvoordeel. De kosten die gemaakt zijn om de plantage in te richten moeten hierbij niet worden afgetrokken.

Diefstal van elektriciteit

Vaak wordt samen met het drugsmisdrijf diefstal van elektriciteit vervolgd.
De elektriciteitsmaatschappij vordert tijdens het proces de kostprijs van de elektriciteit terug. Die rekening kan hoog oplopen.

Vervolging en bestraffing

Als u een dagvaarding ontvangt om te verschijnen voor de rechtbank voor een inbreuk op de drugwet dient u zich te verdedigen en raadpleegt u best een advocaat. De wetgeving is immers behoorlijk complex.

Indien u uw kat stuurt naar de rechtbank wordt u bij verstek veroordeeld en riskeert u dat er een internationaal aanhoudingsmandaat tegen u wordt uitgevaardigd met alle narigheden van dien tot gevolg. U dient dit ten alle prijze te vermijden.

Indien u zich verdedigt kunnen wij een effectieve gevangenneming vaak vermijden.

De bestrijding van drugs is een eerste topprioriteit voor de politie.

De straffen die de rechtbank oplegt voor drugsmisdrijven zijn erg uiteenlopend.
De echter beschikken over een grote beoordelingsvrijheid bij het bepalen van de stafmaat. De strafmaat is totaal niet gekoppeld aan het aantal planten.

Wij dienen vast te stellen dat een vervolging voor een plantage van pakweg 500 planten voor de ene rechtbank leidt tot een effectieve gevangenisstraf van 2 jaar en bij een andere rechtbank tot een volledige voorwaardelijk straf van 12 maanden of minder.

Wij trachten deze verschillen in kaart te brengen.

In de regio en rechtbank waar ons kantoor  veelal actief is (Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant) zijn wij erg goed op de hoogte van de geplogenheden van de rechtbanken in zaken die druggerelateerd zijn, doordat wij dagelijks in drugzaken optreden voor rechtbanken.

 

Snel een antwoord

Een antwoord op uw vraag binnen 24u

Expertise in alle domeinen

Alle praktijkdomeinen onder 1 dak voor alle dossiers

Onze specialisten in dit domein zijn