Nieuwsberichten binnen praktijkdomein Bouwrecht

Bouwrecht Vastgoedmakelaars: nieuwe deontologie vanaf 30 december 2018 Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft de deontologie van de vastgoedmakelaars afgestemd op het Wetboek van Economisch Recht, op de Europese GDPR-verordening op de bescherming van de privacy en op de jongste witwas- en antidiscriminatiewetten.
...

lees verder

Bouwrecht Nieuwe controletaak voor de architect We hadden het eerder al over de nieuwe Wet Peeters: waarbij vanaf 1 juli 2018 aannemers en studiebureaus verplicht zijn hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren voor werken aan woningen en appartementen waarbij het verplicht is om beroep te doen op een architect. ...

lees verder

Bouwrecht DE TUCHTPROCEDURE BIJ DE ORDE VAN ARCHITECTEN Elke architect dient zich te houden aan de deontologische voorschriften die het beroep van architect regelen.

Indien deze gedragsregels niet worden gerespecteerd, kan men worden vervolgd in het kader van een tuchtprocedure voor de Orde van Architecten, zoals die staan beschreven in de Architectenwet.
...

lees verder

Bouwrecht Geen bezwaar, geen bouwberoep In een verdichtend Vlaanderen wordt de burger in zijn onmiddellijke leefomgeving wel eens geconfronteerd met een grootschalig bouwproject of een hinderlijk bedrijf. Wel heeft hij steeds meer inspraak in de voorafgaande vergunningsprocedures. Zo is de gemeente vaak verplicht om een openbaar onderzoek te organiseren. De omwonenden kunnen dan met een bezwaarschrift met hun opmerkingen indienen. ...

lees verder

Bouwrecht Belangrijke wetswijziging inzake de rechtstreekse vordering van de onderaannemer vanaf 1 januari 2018 Op grond van artikel 1798 B.W. beschikt de onderaannemer die door zijn opdrachtgever, de hoofdaannemer, niet betaald wordt, over de mogelijkheid om deze betaling rechtstreeks te vorderen van de bouwheer. ...

lees verder

Bouwrecht DE RECHTSTREEKSE VORDERING VAN DE ONDERAANNEMER Op grond van artikel 1798 B.W. beschikt de onderaannemer die door zijn opdrachtgever, de hoofdaannemer, niet betaald wordt, over de mogelijkheid om deze betaling rechtstreeks te vorderen van de bouwheer.
...

lees verder

Bouwrecht VERPLICHTE VERZEKERING VOOR AANNEMERS VANAF 1 JULI 2018 Vanaf juli 2018 zullen aannemers verplicht hun aansprakelijkheid moeten verzekeren.
Tot nu toe waren alleen architecten en veiligheidscoördinatoren verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering aan te gaan.
...

lees verder

Bouwrecht Onderschat het belang van een voorlopige oplevering niet Wij merken dat het belang van een voorlopige oplevering in de praktijk vaak wordt onderschat.
Nochtans is dit één van de belangrijkste momenten in het bouwproces, zodat wij de basisprincipes nog eens op een rijtje zetten.
...

lees verder

Bouwrecht Verplichte verzekering voor aannemers op komst In 2007 werd een wettelijk verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor architecten ingevoerd. De architecten waren daarvoor reeds deontologisch verplicht om zich te verzekeren. ...

lees verder

Bouwrecht De opdracht van architect KAN beperkt worden tot fase ruwbouw-winddicht. Een bouwheer is verplicht om beroep te doen op een architect voor het opmaken van de plannen en voor de controle op de uitvoering van de werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning is opgelegd. ...

lees verder